Over het Grolse Carnaval

Over het Grolse Carnaval

Het Grolse carnaval is het grootste jaarlijkse culturele evenement van Groenlo. Het wordt gekenmerkt door zang, dans, humor, creativiteit en saamhorigheid. Van 11 november tot Aswoensdag organiseert Carnavalsvereniging de Knunnekes diverse evenementen waaronder het Prinsenbal, diverse Pronkzittingen, een Schlagerfestival en natuurlijk de Drie Dolle Dagen met als hoogtepunt een fantastische carnavalsoptocht.

In 1963 is de carnavalsvereniging opgericht en inmiddels niet meer weg te denken uit de gemeenschap Groenlo, tijdens carnaval Grolle genoemd. De vereniging is in de loop der jaren uitgegroeid tot een professionele organisatie met inmiddels ruim 180 leden. Deze vrijwilligers maken zich elk jaar sterk om de diverse activiteiten te organiseren voor alle carnavalsgezinde mensen in Grolle en wijde omgeving. Grolle mag zich het grootste carnavalsbolwerk boven de grote rivieren noemen. Een kwalificatie om trots op te zijn.

De carnavalscampagne start elk jaar op de 11de van de 11de. Behalve de officiële opening is er dan tevens een Schlagerfestival. Uit de zes beste voorgeselecteerde carnavalsnummers wordt de carnavalsschlager van het jaar gekozen. Een muzikaal evenement waarbij de songwriters beoordeeld worden op carnavaleske originaliteit en authenticiteit. Op de eerste vrijdag na de opening staat al direct het Prinsenbal op het programma. Tijdens deze gezellige en spannende avond wordt het nieuwe Prinsenpaar bekend gemaakt, voorafgegaan door een spectaculaire onthulling. Het Prinsenpaar zal de gehele campagne vooropgaan in de carnavalsgedruis, bijgestaan door de Raad van 11.

In januari worden maar liefst 6(!) Pronkzittingen gehouden. Wij zijn er trots op in de gemeenschap Grolle van nog geen 10.000 inwoners maar liefst 2.500 kaarten aan de man te brengen. In het programma staan een aantal buuts, dansacts en zang centraal. Onze buutredners zijn allen stuk voor stuk lokale mensen, opgeleid op onze eigen HBS (Hogere Buut School). Een uniek evenement in Oost-Nederland. Eén van de vijf avonden is gereserveerd voor onze sponsoren, die dan in een ontspannen en ongedwongen sfeer kunnen genieten en netwerken.

Carnaval is een feest voor alle leeftijden en CV de Knunnekes biedt dan ook een programma voor alle leeftijden tijdens het carnavalsweekend, ‘De Drie Dolle Dagen’. Op carnavalsvrijdag wordt er carnaval op alle plaatselijke scholen gevierd. Onze Stadsprins en zijn Adjudant gaan met het gehele gevolg langs de scholen om daar samen met de Prinsjes en Adjudantjes van de scholen het carnavalsfeest te vieren. Op carnavalszaterdag is de oudere schooljeugd aan de beurt. In een afgeladen City Lido wordt ook met een spectaculaire onthulling een heuse Jeugdprins en Jeugdadjudant gekozen. ’s Avonds is het de beurt aan de jongeren in de leeftijdscategorie van 16 tot 21 jaar, met de onthulling van de Jonkheer en Jonkvrouw.
Als alle Prinsenparen onthuld zijn, maken we ons op voor de Drie Dolle Dagen. Deze starten op carnavalszondag met de grootste carnavalsoptocht in Oost-Nederland. Deze optocht wordt ook op de regionale televisiezenders uitgezonden. De optocht met 1.200 (!) deelnemers zorgt elk jaar voor een kleurrijke en vrolijke stoet met veel humor en creativiteit. Van jong tot oud, van kleine loopgroepen tot grote wagens bevindt de Grolse carnavalsoptocht zich op een kwalitatief zeer hoog niveau. Tien- tot vijftienduizend mensen komen elk jaar naar de Stad Grolle om deze bijzondere gebeurtenis te aanschouwen. Op Rosenmontag staat het traditionele Dweilen centraal. Ook hier is Grolle een regionale trekker van vele duizenden mensen die carnavalsfeest in de Grolse horecagelegenheden vieren. Op Tulpendinsdag worden de ouderen in het zonnetje gezet met een eigen Tweede-Jeugdprins en Tweede-Jeugdadjudant. ’s Avonds is de afsluiting van het carnavalsfeest met inleveren van de stadssleutel aan de burgemeester van de stad Groenlo.

Zonder sponsoring kunnen wij een dergelijk grootschalig evenement niet organiseren. Om die reden vragen wij u als ondernemer om het Grolse Carnaval te steunen. Hiervoor hebben wij een aantal sponsorpakketten samengesteld waaruit kan worden gekozen. Hierin staat ook vermeld wat wij aan u als ondernemer kunnen bieden. Wilt u dit mooie evenement financieel ondersteunen of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Peter Nales via 06-20433016 of sponsor@knunnekes.nl
Bij voorbaat onze hartelijke dank.

Alaaf!
Met vriendelijke groet,
Peter Nales, voorzitter Sponsorcommissie CV de Knunnekes