Hofkapel De Knolle

De Knolle oet Grolle

"Jongs, wi’j begint met de Tiroler’.

Zo gauw deze woorden uit de mond klinken van muzikaal leider Fons Walterbos is het weer zo ver: ‘De Knolle oet Grolle’ zorgt voor muziek. Boerenkapel, Hofkapel, Dweilorkest; al deze namen zijn toepassing op ‘De Knolle’.

In 1959 vond de oprichtingvergadering plaats in de Lange Gang in Groenlo. De naam de Knolle werd afgeleid van de toenmalige eigenaar van dit café: Knolle Nales. Om misverstanden te voorkomen werd ‘oet Grolle’ aan de naam toegevoegd. De 18 muzikanten zijn allen lid van de Leo Harmonie. Door goede scholing staat ‘De Knolle’ bekend om zijn hoge muzikale niveau. Vanaf de jaren zestig fungeert de boerenkapel ook als hofkapel van carnavalsvereniging de Knunnekes.
Dit betekent vier dagen spelen tijdens de drie dolle dagen en bij het steekzetten. Tevens verzorgen wij de muzikale omlijsting op het Prinsenbal en treden we op tijdens de Pronkzittingen met een origineel en spetterende act. Een carnaval in Groenlo zonder de Knolle is dan ook ondenkbaar. De laatste jaren wordt ook vaak als dweilorkest opgetreden. Het repertoire varieert door alle verschillende optredens dan ook van originele Egerlandmuziek tot Golden Earring en van meezingers tot opzwepende Braziliaanse klanken. In 1999 is ter ere van het 40 jarige jubileum een CD opgenomen waarvan nog enkele exemplaren te koop zijn.