Van Schlagerfestival tot Tröntjesfestival
Toen in 1963 carnavalsvereniging ‘De Knunnekes’ opgericht werd, werd er niet zomaar een ‘carnavalsclubje’ opgericht om maar zo af een toe lukraak verkleed bij elkaar te komen. Nee, als men in Grolle iets doet, dan doet men dat goed.Er stond dan ook van meet af aan een stabiele vereniging die sinds haar oprichting enkel maar groei doormaakte. Natuurlijk werd er in het prille begin afgekeken bij anderen, zowel in Brabant, Limburg, maar meer misschien nog wel meer bij onze oosterburen. De Knunnekes gaven er echter altijd weer hun eigen ‘smoel’ aan, en vulden alles in met ‘eigen volk’, iets waar de vereniging, en de gehele carnavalsbeleving in Groenlo, elk jaar weer om geroemd wordt. Grollenaren bruisen nu eenmaal van ideeën…”En wat ne Grolsen in de kop hef……”
Naast het invoeren van een Raad van Elf en eigen Grolse schonen als Dansmarietjes en Hofballet, kwam er een ook al snel eigen optocht, kreeg Grolle zijn eigen Prins en Adjudant, werden pronkzittingen opgezet, maar hoorde daar vanzelfsprekend ook een eigen carnavalslied, oftewel carnavalsschlager bij. Ook hierin heeft De Knunnekes een fraaie traditie hoog te houden.
‘As deus was kas’
De eerste 30 jaar werd een schlager ‘in opdracht’ geschreven. De allereerste was ‘As deus was kas’ in 1964, van de hand van muzikaal genie Ruus Nales. Het kan gerust gesteld worden dat Grolse schlagers tijdloos zijn. Elk jaar klinken ze nog in de talrijke horecagelegenheden in ‘de stad’, bij talrijke carnavalsfestiviteiten, ‘eigen groep feesten’, tot in de grote carnavalsoptocht op carnavalszondag aan toe. Tal van ‘klassiekers’, ‘evergreens,’ worden nog steeds uit volle borst meegezongen, door jong en oud. Dit gaat van generatie op generatie. Een Grols carnavalsfeest is niet compleet zonder eigen Grolse liederen.
Worden de Grolse schlagers tegenwoordig vertolkt door de Tröntjesband, nog steeds spreekt de stem van Harrie van Wanrooij het meest tot de verbeelding. Op de LP ‘Grolle Alaaf’ zingt hij alle 11 nummers op een manier die vandaag de dag nog steeds indruk maakt, en raakt. Van Wanrooij overleed plotseling op veel te jonge leeftijd zodat het ‘Hofkoor der Knunnekes’ het stokje overnam, en later de Schlager-/Tröntjesband.
Grolse Schlagercompetitie
In 1996 waren het Peter Konings en Chris Muetstege die het initiatief namen tot het opzetten van een schlagercompetitie. Iedereen die dit maar wilde kon een eigen lied inzenden. Het winnende lied, zo hadden beide carnavalsfanaten bedacht, zou fungeren als officiële carnavalsschlager van CV De Knunnekes, voor de aanstaande campagne. Een niet meer weg te denken traditie. Ieder jaar weer mag de organisatie rekenen op 6 tot 8 inzendingen.
In 2016 hebben de heren organisatoren Patrick Pos, Tim Ebbers en Henri Walterbos, in nauw overleg met het dagelijks bestuur van de vereniging een verfrissing van het festival doorgevoerd. Om met de tijd mee te gaan, maar ook om aan de wens van deelnemers en liefhebbers van dit fraaie stukje Grols cultuurgoed tegemoet te komen. Het aantal inzendingen nam direct toe.
Om de lading volledig te laten dekken werd voor een nieuwe naam van het festival gekozen.: Tröntjesfestival.’ De naam Tröntjesfestival’ is afgeleid van ‘een tröntje muziek.’ Het Nederlandse woord dat het dichts in de buurt komt van het woord ‘tröntje’ is ‘deuntje’. ‘Tröntje’ kan ook nog eens vertaald worden als ‘traantje’. Muziek met een lofzang op de door de Grollenaren zo geliefde eigen vestingstad stad kunnen immers ontroeren, zowel blij als met een brok in de keel!
Chris Muetstege Bokaal en Tom Smits Muzieknoot
De nummers op het Tröntjesfestival worden uitgevoerd door een band met een bezetting a la De Dijk, onder leiding van Tim Ebbers. Het winnende lied wordt voor 50% bepaald door de vakjury en voor 50% door de publieksjury, bestaand uit afgevaardigden uit de Grolse samenleving. De winnaar van het Tröntjesfestival ontvangt, naast eeuwige roem, de ‘Chris Muetstege bokaal,’ vernoemd naar wijlen Chris Muetstege, de grote aanjager van het Grolse liedjesgebeuren. (zichtbaar op de foto)
Daarnaast werd in 2016 een nieuwe prijs in het leven geroepen; ‘de Tom Smits Muzieknoot’. Een prijs ter ere en nagedachtenis van Tom Smits, een man met enorm veel verdiensten voor het Grolse liedjesgebeuren. Hij stond altijd open voor eigen initiatief, voor nieuwe ideeën en hij liet zich graag verrassen. Juist deze aspecten worden toegedicht aan de nieuwe prijs. In 2016 werd de prijs voor het eerst uitgereikt, aan Dick Grooten met ‘Hier in Grolle’. Hieronder Tom Smits en Noël Versteegen-Ebbers. Zij zetten de puntjes op de i van een schlager uit 2015.
Trots
De nummers worden met tekst en melodie aangeleverd bij de organisatie, bij voorkeur voorzien van arrangementen. De nummers worden uitgevoerd door de Tröntjesband, een gelegenheidsband bestaande uit Grolse muzikaal toptalent, onder leiding van Tim Ebbers. De Knunnekes zijn maar wat trots op de eigen liedjescompetitie. Ondermeer hiermee onderscheidt de Grolse carnavalsvereniging zich van anderen. Sinds enkele jaren wordt het Tröntjesfestival steevast op de ‘de elfde van de elfde’ gehouden, de opening van het nieuwe carnavalsseizoen, bij Grolsch Brouwhuys de Lange Gang. Ieder jaar verschijnen de nummers op cd en zijn de nummers te beluisteren hier op de Knunnekes website.
De inzendingen dienen aan enkele criteria te voldoen:
-Geschreven in (Grols) dialect
-Tekst moet gaan over de Grolse samenleving van toen en nu
-Muziek en tekst moeten origineel zijn en vrij van plagiaat
-Een hoog meezinggehalte
-
11 NovElfde van de Elfde Opening van het carnavalsseizoen 2024/2025
-
15 NovPrinsenbal Met o.a. het aftuigen van Stadsprins Jop en adjudant Jan en de onthulling van de nieuwe Stadsprins & Adjudant!
-
22 NovKaartverkoop Pronkzittingen voor Kapstok- & Knunnekesleden
-
24 NovGood Wies Festival Knotsgekke muzikale carnavalsmiddag met o.a. verkiezing van de nieuwe Knunnekes schlager!
-
29 NovVrije kaartverkoop Pronkzittingen Kaartverkoop: Bar de Lange Gang. Verkoop vanaf 19:30 uur. Start loting vanaf 20:30 uur. Kaarten: € 24,50 (max. 6 kaarten p.p.) Eventuele restverkoop vanaf…
-
09 Jan1e Pronkzitting
-
10 Jan2e Pronkzitting
-
11 Jan3e Pronkzitting
-
12 Jan4e Pronkzitting
-
16 Jan5e Pronkzitting
-
17 Jan6e Pronkzitting
-
18 Jan7e Pronkzitting
-
02 MarCarnavalszondag