De Knunnekes beleven een knallend jubileumfeest!

Dat carnavalsvereniging De Knunnekes niet alleen plaatselijk maar ook regionaal bekendheid en populariteit geniet vanwege aspecten als professionaliteit, kwaliteit, uitstraling en cachet, is bekend. De bevestiging hiervan werd afgelopen vrijdagavond nog eens geleverd toen de leden van de Grolse carnavalsclub in een bomvol City Lido, in een uitstekende sfeer, bijeen waren om het jubileumfeest te vieren in het kader van het 55-jarig bestaan.

Het bestuur onder aanvoering van de nieuwe president Maarten Kooiker en vorst en spreekstalmeester Miquel Porskamp had met medewerking van alle daarvoor benodigde verenigingsgeledingen een onderhoudend feestprogramma in elkaar gespijkerd. Een aaneenschakeling van muziek, zang, dans en bovenal veel humor, waarbij vanaf de oprichting in 1963, verpakt in alleen maar kleurrijke hoogtepunten, alle 5 x 11 of in totaal 55 carnavalsjaren voorbij kwamen.

De parade van vermakelijke optredens werd voorafgegaan door het afscheid nemen van de afgetreden president Rob Stokkers en het in carnavalskringen als ‘inzwering’ betitelde welkomstritueel ten faveure van de nieuwe 36-jarige president: Maarten Kooiker. Laatstgenoemde zorgde verbaal met gebruikmaking van de carnavalsleuzen van de afgelopen 55 jaar voor een bijzonder succesvolle binnenkomst.

‘I Have a Dream’
Dit alles onder het toeziend oog van het jubileum-prinsenpaar Henk-Jan I ten Brincke en adjudant Maurice Gelinck. De beide stadshoogheden lieten zich ook bij deze gelegenheid van hun beste kant zien door met een pakkende toespraak op de proppen te komen. Een feestrede, waarin werd teruggeblikt op het oprichtingsjaar 1963 toen Martin Luther King de legendarische uitspraak deed: ‘I Have a Dream’. Een woordspeling die, mede in verband gebracht met de privésituatie van de prins, voor een indrukwekkende stilte zorgde in de feestzaal.
Een ander voor veel indruk zorgend programmaonderdeel was de toekenning van de zogenoemde ‘Hoesorde’, de hoogste verenigingsonderscheiding aan Grollenaar Peter Gunnewijk. Een staande ovatie viel deze ondernemer, in 1996 zelf jubileumprins bij het 33-jarig bestaan van CV De Knunnekes, ten deel vanwege zijn vele verdiensten door de jaren heen, met name achter de schermen, ten behoeve van de gehele club.

Ereknunnik
Naast veel muzikaal vermaak (alle in Groenlo bestaande dweilorkesten), uitbundige zang (schlager- en leadzanger Thomas Oesterholt) en niet te vergeten een weergaloze balletshow waarbij ’55’ danseressen (met onder hen de partners van het prinsenpaar: Marloes en Janine) van toen en nu op de planken kwamen, bestond een bijzonder programmaonderdeel uit de bekendmaking van de zesde ‘Ereknunnik’ van de vereniging. Viel deze eervolle status in 2007 bij het 44-jarig bestaan te beurt aan de bekende cabaretier Herman Finkers, elf jaar later is het de regionaal zowel in Twente als in de Achterhoek bekende buutreedner Jan Riesewijk uit Losser. Riesewijk heeft reeds vele malen, vooral in de rol van Johannes Plechelmus Kardinaal Schöttelkaamp, veel succes geoogst op diverse podia in Groenlo. Jammer was dat de hoofdpersoon van Riesewijk & Co in verband met deelname aan een theatershow in Enschede niet zelf in Groenlo aanwezig kon zijn. Maar een live-videoverbinding zorgde er wel voor dat een super trotse Jan vanuit het Twentse land een spontane reactie richting de aanwezigen in City Lido kon sturen.

Jubileumboek
Een stijlvolle aangelegenheid betrof ook de aanbieding van een tweede jubileumboek. Een speciale commissie, bestaande uit Kyra Broshuis, Kees Porskamp, Joost Frank, alsmede Peter, Eddy en Gijs Konings, heeft gezorgd voor een kleurrijk boek, dat naast tal van foto’s de laatste elf jaar van CV De Knunnekes beschrijft. Het boek is een aanvulling op de eerste editie: ’n daverend alaaf!, dat bij het 44-jarig bestaan is verspreid. Het eerste exemplaar van de tweede editie met de titel ’55 joar Grolse Narren’ werd vrijdagavond overhandigd aan één van de Grolse carnavalisten van het eerste uur: Cees van der Zant. Daarnaast deed de meer dan 300 donateurs tellende geleding KAPSTOK een duit in het zakje door de vereniging een jubileumwimpel aan te bieden en alle leden een Knunnekes-sjaal. Heel verrassend was ook de aanwezigheid van een driehoofdige delegatie van de Koninklijke Grolsch en Drankenhandel De Klok, die in januari met de zes te houden pronkzittingen alle aanwezigen gaat verrassen met een jubileum Grolsch Beugel. Nu al een collectors-item, terwijl de uitreiking nog moet plaatsvinden.

Absoluut hoogtepunt
Een absoluut hoogtepunt van de avond betrof de jubileumbuut van de bijna 77-jarige Ferry Broshuis. Grollenaar Broshuis, in 1968 zelf stadsprins van ‘zijn’ Grolle en daarna onder andere vorst en buutreedner, nam in een sprankelende buut de complete menigte carnavalisten mee terug in de rijke historie van CV De Knunnekes. ‘Onze Ferry’ of in de Groenlose carnavalsfamilie ook wel ‘Ferry van den gasholder’ genoemd, speelde daarbij een glansrol, die werd beloond met een overweldigende ovatie van de zijde van de honderden toehoorders. Met toepassing van de van hem overbekende woordspelingen, maakten prominente buutreedners uit het verleden hun opwachting, waaronder de legendarische Grolse buutreedner, componist en woordkunstenaar, wijlen Gait van Grolle (Roerdink). Een buut om in te lijsten.
In een speciaal optreden, in dit geval een gezamenlijke buut, lieten ook overige buutreedners van eigen bodem (Chiara en Fons Monasso, Mark Ebbers, Rob en Kees Porskamp, Rob Oude Luttikhuis, Joost & Martijn -Frank en Gelinck-, Frans Kooiker en Willem te Molder) met kolderieke teksten van zich horen.

Door Theo Huijskes
Groenlose Gids

Nieuws