De Knunnekes kijkt terug op 6 geslaagde buutavonden

Vooraf gemor in Groenlo bij hen die geen kaarten konden bemachtigen voor een van de zes Pronkzittingen van De Knunnekes. En terecht, het chagrijn zal alleen nog maar meer toegenomen zijn zodra je van de gelukkigen die er wel geweest zijn hoort ‘Goh, jammer, dan he’j heel wat emist.’ En bedankt! Wellicht dat hun gemoedstoestand nu bijtrekt, want de kans is inmiddels zeer groot dat aankomend jaar opgeschaald gaat worden naar 7 buutavonden om aan de steeds maar toenemende groei naar de vraag om kaarten tegemoet te komen. 

Door Henri Walterbos (Bron: Groenlose Gids)

Zes avonden volle bak, zes avonden 500 bezoekers hongerig naar lachen, gieren, dansen en meebrullen, en vol verwachting. De buutavonden hebben immers een reputatie van topamusement door lokaal talent. Het gebodene was ook dit jaar wederom van een ongekend hoog niveau! Alle 3000 bezoekers werden op hun wenken bediend. Een wervelende show met enkel topamusement voltrok zich voor hun neus, enkel gebracht door enthousiaste deelnemers, van jong tot oud.

Lat hoog
De deelnemers leggen ieder jaar zelf hun eigen lat weer hoger voor het jaar erop, want ieder jaar klinkt hetzelfde: dit kan niet overtroffen worden! Of het nu de Dansmarietjes zijn die altijd weer vertederend om te zien zijn hoe ze soms vanuit enthousiasme en toch een stukje spanning net niet gelijk dansen, maar een plezier uitstralen en overbrengen waar je hart warm van wordt. Of neem een Joost en Martijn die zichzelf dit jaar voor de zoveelste keer weer eens overtreffen, dit jaar als de dragqueens Thirsty Tiffany en Klone Kayleigh. “De naam Nasty Nebs was niet meer beschikboar.” De superlatieven zijn na afloop niet aan te slepen; Fenomenaal, briljant, grandioos, hun beste buut ooit! Het komt deze Grolse linkerds toe. En wat zien ze eruit, vindt ook deze zaterdagavond de presentator van dienst Michaël Lammers; “Ze hebt veur disse act veer en een half uur in de schmink ezetten en dan hadden ze nog mazzel dat de varve d’r met de varfroller is op ebracht. Ze wordt af eschminkt met ne hogedrukspuite.” De ene kwinkslag na de ander brengen de heren. Niet te lang schateren want anders mis je mogelijk de volgende.

Verrassende opening
De gehele avond is een aaneenschakeling van hoogtepunten en vol afwisseling. Ook dit jaar werd de avond verrassend geopend. Deze keer met het vloggersechtpaar Jannie en Johan, Fashion Influancers, oftewel Chiara van Bergen-Monasso en Kees Porskamp. Zij boden de bezoekers de gehele avond door een kijkje achter de schermen, middels hilarische ‘live-beelden’. Keerde Chiara terug ‘in de tonne’ met haar dolkomische vlogact als Brabantse Jannie “Op naar 111 likes” , compleet met Brabantse tongval, Kees draafde diverse keren op tussendoor als de innemende kelner, met dolkomische opmerkingen en dito gezongen limericks.

Debuterend op het toneel Nick Oostendorp en Koen Klein Tuente, vanuit tattooshop Tatoo Fashion, Piercing & More, waarin tal van Grollenaren en Grolse zaken op zeer humoristische wijze ‘geschoren en geknipt’ worden, met hierin briljante vondsten, mede geschreven door Mark Klein Gunnewiek en Hans Gockel. “Wet ie hoe Gerrit Pfeiffer thoes wordt eneumd? Kraantje Pappie.” Met in de afkondiging door Michaël Lammers nog de toevoeging “In de karke kump een museum oaver de Tachtig Joarige oorlog. Dat geet oaver de geschiedenis van de Grolse Horeca,” als verwijzing naar Klein Tuente’s rol in het Oude Calixtusgebeuren. Mark Ebbers was wederom kostelijk met zijn buut, ieder jaar weer vol vondsten waarbij je denkt ‘hoe kom je erop?’ “Ik ben het zelf niet die hier staat. Ik zit zelf thuis oude afleveringen van Spongebob te kijken. Wat u ziet is mijn hologram, net als ABBA dat ook doet.” Uiteraard kwam zijn liefde voor Zieuwent weer op kolderieke wijze voorbij. “In Zieuwent is de familie-app tegelijkertijd de dating app,  mocht je op zoek zijn naar sisters with benefits.”

Dans en muziek
De dansgroepen Bazooka en het Knunnekes Hofballet als vanouds strak, enthousiast vrolijk swingend als een trein. Het danshoogtepunt van de avond is een prachtig, strak geregisseerd, gezamenlijk optreden van beide dansgroepen, samen met de dansmarietjes. Wat een energie en vrolijkheid!

Uiteraard ontbreken De Knolle en het Dweilorkest der Knunnekes niet. Vaste kost met uiteraard ook gouwe ouwe schlagers uit het verleden, gezongen door de Grolse Schlagerkoning bij uitstek Thomas Oesterholt. Feestvreugde verhogende zang is er eveneens van Jan en Nico met de schlager ‘Deur ’t plafond’ en een verrassingsoptreden van de Technische Commissie (TC) met hun ode ‘Grolle Alaaf- ’t Trömmelken’ aan Prins Jop en Adjudant Jan, beiden deel uitmakend van de TC, geschreven door Bas Broshuis.

Fabulous Fifteen
Slotact was het Beltrumse damesgezelschap Fabulous Fifteen. Hun fantastische optreden met onder meer een ABBA-medley en het afsluitende ‘Annie uut de bochte’ van Bökkers, zette de zaal 6 avonden volledig op kop. Een compliment aan de feestcommissie van De Knunnekes om, welswaar bij hoge uitzondering, toch ook eens een optreden van buiten de eigen stadsgrenzen, en dus eigen kaderen, te programmeren. “Ik heb ze gezien na afloop van City of Taste in de Oude Calixtuskerk en dacht direct ‘dat zou een geweldige afsluiting zijn voor de buutavonden,’” vertelt Rob Porskamp, die eveneens enkele avonden aan elkaar praatte. “Heb ik me er direct hard voor gemaakt met anderen. Het is geweldig wat die dames brengen. Is toch prachtig dat zij hier staan? Het was echt geweldig, van hoge kwaliteit.” En zo dachten 2999 bezoekers met hem. Fabulous Fifteen werd begeleid door het voltallige Buutorkest, en de eigen muzikanten, die al voor een groot deel onderdeel van het buutorkest zijn, onder leiding van Bas Konings, wat het de muziekoptredens net weer dat stukje extra glans geeft. De gehele avond klonk als de Klok van Grolle die weer volledig op carnaval staat.

 

Nieuws