Jubileumopname ‘Heimwee noar Grolle’ op Tröntjes-cd en Knunnekes Spotify

Naast campagnelied ‘Het Licht-En-Voor-De-Stad’, andere Tröntjes en gouwe ouwe schlagers

GROENLO – Het was de wens van de schrijver Mark Ebbers, arrangeur Christof Elsinghorst en de organisatie van het Tröntjesfestival de schlager ‘Heimwee noar Grolle (Ik wil vleegen)’ ooit nog een keer professioneel op te nemen. Op een manier zoals de schrijver graag zou zien. Het is er onlangs van gekomen. Aanstaande donderdag wordt de Tröntjes-cd 2019 gepresenteerd tijdens de eerste pronkzitting van De Knunnekes, met hierop naast de 6 nieuwe Tröntjes, eveneens de spiksplinternieuwe opname van ‘Heimwee noar Grolle (Ik wil vleegen),’ waar afgelopen zondag nog de laatste hand aan werd gelegd. “Dit jaar was hiervoor hèt moment,” vertelt Henri Walterbos van de organisatie van het Tröntjefestival. “Het is 22 jaar, oftewel twee keer 11 jaar, geleden dat het nummer meedeed aan het eerste schlagerfestival in Groenlo, waarvoor mensen vanaf toen liedjes in konden sturen.” Mark Ebbers schreef zowel tekst als muziek, Christof Elsinghorst verzorgde de arrangementen. Na alle teksten van De Gracht te hebben geschreven was ‘Heimwee noar Grolle’ het eerste lied van Ebbers in het Grolse dialect.

Winnaar schlagerfestival Oost Nederland
Het nummer werd overtuigend winnaar van het Grolse schlagerfestival, enkele weken later eveneens van het regionale schlagerfestival van Oost Nederland in Haaksbergen. “Het is eigenlijk het ultieme Tröntje, met een beschrijving van het oergevoel dat Grollenaren bij hun stadje en de Grolse carnaval hebben,” vindt mede-initiator Patrick Pos. “Het was een nummer dat in 1997 afweek van de rest van de inzendingen. Geen nummer met een hoog polonaisegehalte maar gewoon een prachtig mooi lied, en toch een heerlijke meezinger, waarop lekker ingehaakt kan worden.”

Toegevoegd aan de zes van dit jaar
Het nummer heeft anno 2019 nog steeds niet aan kracht ingeboet en komt al sinds 1997 voorbij als oude Grolse carnavalsschlagers gezongen worden door Marks broer, tevens zanger van de schlager-/Tröntjesband, Tim Ebbers, en daarvoor door het Hofkoor, dat het nummer in 2001 met de middelen van toen opnam voor een cd met hierop 22 oude schlagers. Het lied wordt bij iedere gelegenheid waar het klinkt door zowel jong als oud meegezongen. Tijdens het opnameproces van de zes nieuwe Tröntjes onder leiding van Christof Elsinghorst werd gezamenlijk besloten het nummer onder leiding van dezelfde bevlogen muzikale duizendpoot op te gaan nemen. Tevens voegde Elsinghorst instrumenten als accordeons, mandolines en strijkers aan het nummer toe, voor die hele speciale sfeer van het nummer. Mark zong het nummer zelf in in de studio van Elsinghorst, IetsAnders.nl, in Groenlo, bijgestaan door een tweede en derde stem van zus Noël en broer Tim, die eveneens de gitaren in het nummer voor zijn rekening nam.
“De zeven liedjes klinken ontzettend gaaf,” zijn Walterbos en Pos lyrisch over het eindresultaat.

Nog elf gouwe ouwe
Beiden zeggen enorm trots te zijn op de nieuwe cd. “We hebben een toffe winnaar met ‘Het Licht-En-Voor-De-Stad’, en nog vijf prachtige lofzangen op ons geliefde bourgondische vestingstadje en zijn inwoners. Daarnaast elf nog gouwe ouwe Grolse schlagers. Ook nummers die nooit wonnen, maar nog steeds prachtig zijn, en zo niet in de vergetelheid geraken.”

Op cd, Spotify en site
De zeven nummers zijn vanaf begin volgende week eveneens te beluisteren op de uitgebreide schlagerlijst van De Knunnekes op Spotify, en gratis te downloaden op knunnekes.nl. De cd, voor velen nog steeds een leuk tastbaar hebbedingetje, of voor de installatie thuis of in de auto, is voor een City Lido consumptiemunt of voor 2,50 euro verkrijgbaar tijdens de zes pronkzittingen, of via hafwalterbos@kpnmail.nl.

Bron: Groenlosegids.nl
Nieuws