Henk-Jan ten Brincke en Maurice Gelinck jubileumhoogheden

Henk-Jan ten Brincke en Maurice Gelinck vormen het nieuwe Prinsenpaar van carnavalsvereniging De Knunnekes. De nieuwe hoogheden, gezworen kameraden van elkaar, zijn daarbij tegelijkertijd uitverkoren om de Groenlose carnavalsclub, die niet alleen plaatselijk maar ook regionaal grote bekendheid en populariteit geniet, aan de hand te nemen bij de viering van het 55-jarig bestaan, in carnavalskringen een gouden jubileum.

De onthulling, met aan het roer de debuterende president Maarten Kooiker en daarnaast vorst Miquel Porskamp, stond op vrijdagavond 17 november in een bomvol carnavalshoes City Lido om die reden helemaal in het teken van 5 x 11 of in totaal 55 jaar Grols carnaval. Hierbij werd naast de oprichting in 1963 de nodige aandacht besteed aan het 11-, 22-, 33- en 44-jarig bestaan in respectievelijk 1974, 1985, 1996 en 2007. Een en ander mede aan de hand van de achtergronden van de in de desbetreffende jubileumjaren gekozen Prinsenparen. Dit als een soort inleiding richting de climax oftewel apotheose van de avond, bestaande uit een spectaculaire onthulling van de beide nieuwe hoogheden. Carnavalsleiders die deze campagne de beide meest vooraanstaande ceremoniemeesters zullen zijn van het festijn ter omlijsting van het 55-jarig bestaan van De Knunnekes.

Uithangbord van Grolsch

Prins Henk-Jan I (41), geboren Grollenaar, is getrouwd met Marloes Meulenbeek en is, zoals hij het zelf via de proclamatie laat horen, de trotse pa van ‘ziene deerntjes Roos en Noor’. In het verlengde van dit laatste diende zich bij het voorlezen van de proclamatie een bijzonder emotioneel moment aan toen de beide meisjes in de vorm van twee roze ballonnen hun opwachting maakten. Een weliswaar aangrijpend, maar tegelijkertijd respectvol momentje van de vijfde jubileumprins en zijn Marloes. Beiden zijn woonachtig in de Notenboomstraat in hartje Groenlo. Adjudant Maurice (41), volgens eigen zeggen geboren in het ziekenhuis van Grolle maar opgegroeid in ‘Zwolle bi’j Grolle’, heeft het ja-woord gegeven aan Janine Tops en samen wonen zij met hun kinderen Eva en Lucas aan de Barakkenplaats. Prins en adjudant hebben, naast het feit dat zij dezelfde leeftijd hebben, hartsvrienden zijn en op een steenworp afstand van elkaar wonen, nog twee vermeldenswaardige overeenkomsten. Beiden zijn namelijk werkzaam bij de Grolsche Bierbrouwerij en beiden zijn reeds ‘elf’ jaar actief binnen de carnavalsfamilie De Knunnekes en dat als lid van de Groene Garde.

Daar waar Henk-Jan bij de bierbrouwerij in Boekelo een functie heeft binnen de proefbrouwerij, is Maurice werkzaam op de afdeling engineering. Het mag derhalve geen wonder heten dat het nieuwe Prinsenpaar met het carnavalsmotto ‘Neet tegenan te brouwen!’ tijdens de campagne 2017-2018 een belangrijk uithangbord vormt voor de Koninklijke Grolsch. Saillant detail in het aan de presentatie voorafgaande scenario is dat de nieuwe stadsprins en zijn adjudant, als leden van de Groene Garde en in dat verband tevens als leden van de technische commissie, een belangrijke rol hebben gespeeld in het bedenken en uitvoeren van de onthulling, zoals die vrijdagavond plaatsvond.

Een bijzondere eer

Stadsprins Henk-Jan ten Brincke en zijn stadsadjudant beschouwen het als een bijzondere eer dat zij zijn uitverkoren voor deze mooie functies. “Wanneer je hiervoor gevraagd wordt, is het net of je tegelijkertijd monddood wordt gemaakt. Je kunt in eerste instantie geen woord uitbrengen. Vervolgens kom je niet verder dan slechts enkele woorden: Dit kan niet waar zijn! Het is echt een overval, maar wel een overval die zorgt voor een immens gespannen, maar ook trots en blij gevoel”, aldus Henk-Jan. Aangevuld door Maurice met de woorden: “Dit is helemaal te gek. Zeker omdat wij als vrienden dit samen mogen doen. Groenlo in het algemeen en alle carnavalisten in het bijzonder kunnen er verzekerd van zijn dat wij er alles aan gaan doen om er een onvergetelijk jubileumjaar van te maken.”

Hert nieuwe Prinsenpaar liet zich vrijdagavond al direct van de goede kant zien en horen. Een en ander in het bijzonder met de ten tonele gebrachte maidenspeech en een proclamatie die klonk als een (Drankenhandel de) Klok. Of om in dit geval de bekende Grolsch-slogan te gebruiken: ‘Vakmanschap is Meesterschap! Henk-Jan en Maurice maakten tevens van de gelegenheid gebruik om enkele politieke items aan de orde te stellen. Zo pleit men voor het behoud van een basisschool in het centrum van Groenlo, vindt men dat er eindelijk eens een eind moet worden gemaakt aan het gebruik van de binnenstad als racebaan voor auto’s en doet men een voorstel om de aanduiding Stadsschouwburg alsnog toe te voegen aan de naamgeving De Mattelier.

Vrijdagavond werd er ook op passende wijze afscheid genomen van het 54e Prinsenpaar van CV De Knunnekes, bestaande uit prins Harrie I (Hoitink) en adjudant René (Schuurmans), die onder het motto ‘Vol in de beugels’ een jaar lang met veel verve het Grolse carnaval breeduit hebben uitgedragen. Beide hoogwaardigheidsbekleders werden opgenomen in de
Prinsen- en Eregarde van De Knunnekes, die deze campagne onder leiding staat van de beide hoogheden uit 2015: prins Remco I (Brockötter) en adjudant Jeroen (Doest).
Tot de jaarwisseling staan nog de volgende activiteiten op het programma: kaartverkoop pronkzittingen (24 november en 1 december), festijn voor de optochtdeelnemers (26 november) en jubileumavond voor leden en vrijwilligers (15 december), alvorens er in 2018 een start wordt gemaakt met de hoofditems van de huidige carnavalscampagne.

Nieuws