De steken zijn weer gezet

Niet alleen uw weekkrant Groenlose Gids is afgelopen zaterdag traditiegetrouw van de partij bij het niet meer weg te denken ‘Steekzetten’ door de Prinsen- en Eregarde van carnavalsvereniging De Knunnekes. Ook het dagblad de Gelderlander is met verslaggeefster Tanja Kits en fotograaf Theo Kock uitgerukt om op de laatste zaterdag voorafgaande aan de drie dolle dagen verslag te doen van het altijd kleurrijke en bovenal gezellige opwarmertje voor het eeuwenoude en in het vestingstadje Groenlo inmiddels 56 jaar bestaande feest der zotten. Ditmaal aan de hand van het motto ‘Gas d’r op!’ in de woonwijken Het Blik en Brouwhuizen, de woonadressen van respectievelijk stadsprins Ivo I en stadsadjudant Mark.

Het ‘Steekzetten’ is een activiteit van de Prinsen- en Eregarde van carnavalsvereniging De Knunnekes en wordt jaarlijks geregisseerd door het prinsenpaar van drie jaar geleden. Een en ander betekent dat het dit jaar de beurt is aan het prinsenpaar van 2016 (voormalig prins Michaël Lammers en voormalig adjudant Christof Elsinghorst), voor die belangrijke taak in de rol van ‘Fluit & Duit’. Ook deze keer begint de door de gehele carnavalsclub omarmde traditie reeds vroeg op de dag in de bedrijfskantine van Veld Koeltechniek BV, alwaar de tientallen carnavalisten ook deze keer warm onthaald worden door Henk Veld sr., alsmede zijn beide zonen Benno en Hans Veld, alle drie commissaris van de Prinsen- en Eregarde.

60-jarige De Knolle
Vanzelfsprekend van de partij is ook de inmiddels 60-jarige Hofkapel De Knolle. Opvallend daarbij is dat bij dit kleurrijke muziekgezelschap de vorige week in deze krant geïnterviewde twee muzikanten (Toon ten Brincke en Fons Walterbos) ontbreken. Ten Brincke is als oud-prins in het carnavalsjaar 1987 weliswaar aanwezig, maar heeft in de afgelopen week bij de collega-leden van de kapel aangegeven dat hij vanwege gezondheidsredenen moet stoppen. Daarnaast moet Walterbos vanwege een kaakontsteking verstek laten gaan, maar hoopt in het komende carnavalsweekend weer volop mee te kunnen blazen.
Maar ondanks deze kanttekeningen, is de bezetting van De Knolle top voor de bezoeken aan het prinsenpaar 2019 en dat in eerste instantie bij adjudant Mark in de versierde woonwijk Brouwhuizen en vervolgens bij prins Ivo in de versierde woonwijk Het Blik. Ook tijdens de feestelijke afsluiting in de prinselijke residentie, Grolsch Brouwhuys De Lange Gang, laat het muziekgezelschap zich van de beste kant zien en vooral horen.

Ballonnenfonds 2019
Voorafgaande aan de finale in De Lange Gang moeten prins en adjudant eerst nog even aantreden voor het in ontvangst nemen van de eerste zak met kleurrijke ballonnen, beschikbaar gesteld door het via Groenlo Vestingstad Promotion in het leven geroepen ballonnenfonds. Ook dit jaar zijn er weer duizenden ballonnen beschikbaar om de carnavalsveste Grolle kleurrijk te versieren.
Woordvoerder Erik Mentink geeft aan dat bijna elke straat binnen de Grolse gracht is versierd. “Dat is straks een prachtig gezicht. Zaterdag 2 maart is officieel de ‘Ballonnen opblaas- en ophang-dag’. Maar er zijn ook straten die prachtig versierd zijn zonder ballonnen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Lievelderstraat, Rabeldersteeg en het Europlein. Het Laantje van de Morgenzonstraat (zo genoemd in carnavalstijd) was vorig jaar de winnaar en pakt dit jaar ook nog uit met speciale, geschilderde koppen.”

Nieuws