Glazen Huis Taste Rockrequest ten bate van Jeugdcarnaval

Rockcafé Taste organiseert dit jaar voor de vijfde achtereenvolgende keer Taste’s Rockrequest, ten bate van een Grolse geleding die zij een warm hart toedragen. Dit jaar vindt het Glazen Huis van Rockcafé Taste, onder de noemer Taste’s Request, plaats van donderdag 14 december tot en met zondagavond 17 december. De gehele opbrengst komt ten goede aan de Jeugdcarnaval, in de breedste zin van het woord. Marion van Wijk hierover. “In ons eerste jaar deden we mee aan Serious Request Glazen Huis Enschede mee, maar daar hadden we toch een beetje pijn in de buik van. Dat verdwijnt in de grote pot. We vonden eigenlijk dat het voor de Groenlose gemeenschap moest zijn, want we hebben hier een café. En wat is nou leuker om iets voor de jeugd te doen? Zo is het idee ontstaan om doelen uit Groenlo te bedenken.”

Supertof feestje

Als eerste lokale doel werd Kanjers voor Kanjers uitgekozen ten bate van klimtoestellen voor basisschool Ni-je Veste, gevolgd door Dierenpark de Halve Maan, de jeugd van de Muziekschool en afgelopen jaar Scouting Groenlo. Over de keuze van dit jaar hoefden beiden niet lang na te denken. “Afgelopen jaar heeft de Jeugdcommissie van De Knunnekes hier vergaderd. Dan krijg je mee waar zij allemaal mee bezig zijn en tegen aan lopen. Dat had ik nooit verwacht. Ik hoorde van carnavalslessen op scholen, van een leskist, dat wist ik allemaal niet. Eén zin is me toen heel erg blij gebleven. Als de jeugd geen carnavalsbeleving meer heeft, dan valt carnaval. Dat is bij mij blijven hangen, want zo is het natuurlijk wel, al hebben we zelf weinig met carnaval. We vullen het op onze manier in, in onze stijl. Zo vinden wij carnaval een supertof feestje en erg leuk om te beleven. Het is zo’n mooi feest. We voelen ons wel zeer betrokken.” Knunnekes-jeugdcommissielid Christian Reinders herinnert zich de bewuste vergadering nog goed, waar Marion aan refereert. “Dat was inderdaad een zeer beladen vergadering die avond. Het ging over hoe we de toekomst van het jeugdcarnaval in gaan richten.” “Wij zijn het clubje van de getalletjes. We verzorgen voor het kindercarnaval op vrijdag en de zaterdag bij City eten, drinken en onderscheidingen. Dan moet je weten om hoeveel kinderen het gaat en dan zie je ieder jaar maar weer dat dat aantal daalt. Van 1300/1400 een paar jaar geleden gaan we nu naar nog geen 1000 toe. Dat betekent gewoon 400 man minder potentieel,” vult Ronald te Veldhuis aan. “Als je over tien jaar nog een optocht wilt hebben met 1500 personen dan moet je nu aan de onderkant al echt wat gaan doen, anders krijg je dat echt niet voor elkaar.”

Gesprekken met basisscholen

“In januari hebben we gesprekken met de basisscholen over ondermeer deze zaken,” loopt Reinders al vooruit en sluit te Veldhuis hier op aan. “Een aantal jaren geleden hebben we al eens een enquête uitgedaan naar de basisscholen met ‘wat willen jullie zelf?’ Je kunt wel denken het zelf allemaal te weten, maar wat is hun beleving? Net als wat Marion zegt. Hun hebben ook een eigen beleving en die slaat aan. Niet voor niets zit het hier vol met carnaval. Dan is er toch behoefte aan.”

NIEUW: Teenageparty

Nieuw dit jaar is de teenageparty voor de jeugd van 12 tot 15 jaar, op vrijdagavond in de Mattelier. “Hier was eigenlijk nog niets voor. Dan moet je daar in investeren,” vindt te Veldhuis. “En of ze nu uit Lichtenvoorde of Eibergen komen, dat maakt allemaal niets uit. Je moet wel iets carnavalesk uitgedost zijn. Daar gaan we een programma voor maken in samenspraak met de jongeren zelf, want zij moeten zeggen ‘wij gaan.’ Daar heb je dan wel weer geld voor nodig.” “We zijn ook in gesprek met de Optochtcommissie, over samenwerking,” gaat Reinders al even bevlogen verder. “Zij gaan kijken of ze een workshop wagenbouwen gaan geven om het wagenbouwen te promoten of om te kijken of jongeren aan kunnen sluiten bij bestaande wagenbouwgroepen. Met elkaar gaan we brainstormen. Het begint gewoon bij de jeugd. We organiseren ook ieder jaar een carnavalsbeurs. Ouders hebben niet ieder jaar zin om een pakje te kopen omdat het kind groeit. Daarom organiseren wij die beurs in januari.”

Loetrij en LIVE optredens

Gedurende het Glazen Huis kunnen in het rockcafé plaatjes aangevraagd worden tegen een donatie. Gedurende het evenement vindt er eveneens een grote loterij plaats om de opbrengst zo hoog mogelijk uit te laten vallen. Tal van aantrekkelijke prijzen zijn te winnen. Hoofdpr9js is de NIX18 koekast, beschikbaar gesteld door de Jeugdprins Thijs Lankheet en Jeugdadjudant Lian Bragt. Taste’s Rockrequest begint op donderdag 14 december en gaat door tot zondagavond 21.00 uur. Aansluitend zal de cheque met daarop de opbrengst overhandigd worden aan de Jeugdcommissie van carnavalsvereniging De Knunnekes. Tijdens Taste’s Rockrequest ook LIVE muziek. Op donderdagavond wordt het Glazen Huis 2017 afgetrapt door Nieuwegrond, de nieuwe band van Wilco Hijink (Toe Maar, David Blowie). Verkoelende, eigenzinnige Nederpop met een elektronisch jaren 80-randje. Pakkende teksten doen denken aan Doe Maar en de muziek klinkt als de soundtrack van Miami Vice. Zaterdagavond treedt vanaf 22.00 JPR Strinxband op. Kneiterse vuige rockandroll zoals The Rolling Stones in de jaren 70 brachten. Zondagavond 19.30 zal aan Taste’s Rockrequest een carnavalstintje gegeven worden doormiddel van een cabaretesk optreden van Joost en Martijn. Carnaval en rock’n roll; een heerlijke combinatie!

Door: Henri Walterbos

Nieuws