Buutavonden; liefdespadperikelen, muzikale acrobatiek en ‘kort holl’n’

GROENLO – Als de meeste feestelijk uitgedoste bezoekers van de eerste buutavond met een gezonde dorst en honger naar Grolse humor, zang, dans en muziek hun plaats hebben opgezocht, komt Kees Porskamp hijgend de ingang van carnavalshoes City Lido binnengelopen. ‘Drietenat’ bovendien, want het regent pijpenstelen buiten. “Ik ben net thuis, toen direct hierheen,” vertelt hij gehaast maar lachend voorbijlopend, met een plastic tasje in zijn hand. Ondanks de druppels op zijn gezicht een vrolijke grimas. Hij heeft er zin in, en met hem al die tientallen ‘artiesten’, allen uit die oh zo vruchtbare Grolse talententuin. De eerste in een rij van zes uitverkochte buutavonden staat op het punt van beginnen.

Door Henri Walterbos. Bron: GroenloseGids.nl

3000 Bezoekers
Maar liefst ruim 3000 bezoekers komen dit jaar op de affiche af, zonder dat men vooraf weet wat er gaat komen. De reputatie gaat De Knunnekes na 60 jaar nog steeds ver vooruit. Waarom buutavonden in de carnavalshoofdstad van de Achterhoek ‘pronkzittingen’ worden genoemd? Voor zijn 3000 bezoekers van de edities 2023 is dit overduidelijk en deze avond is wederom een bevestiging. Klip en klaar. Wat Carnavalsvereniging De Knunnekes de bezoekers voorschotelt is groots en ongekend, of zoals bezoeker Henk Johannink uit Enschede zegt; “Hier wordt een enorm hoog niveau aangetikt.” Bovendien kent de avond met enkel Grols talent een fantastische opbouw van het programma waarin de bezoeker de ene keer zowat in lampen hangt van alle muzikale vrolijkheid en de andere keer schaterlachend schuddebuikt.

 

Drie jaar opgekropte creativiteit
Na twee jaar van bijna carnavalsonthouding zit er nog niks geen sleet op de carnavalsmoraal in carnavalsgek Grolle. Zo constateert ook President Maarten Kooiker die de bezoekers vanuit de Nöhletonne welkom heet en de aanwezigen vertelt dat iedere deelnemer er deze avond drie jaar van opgekropte creativiteit uit zal gooien. Kooiker heeft hiermee niets teveel gezegd. Op dat moment is de toon al gezet door Kees Porskamp die opgedroogd en wel, kleurrijk uitgedost in regenboogkleuren, recht uit het hart en vanuit een mobiele ton een wervelende performance geeft over ‘diversiteit en inclusie’. Broer Rob Porskamp geeft de bezoekers aansluitend als zittingspresentator mee dat, ongeacht wat er deze avond voorbij zal komen, er vanuit Knunnekeskant absoluut geen excuses te verwachten zullen zijn. Buutreedners kunnen zich dus uitleven en dat doen ze!

Buuts
Nicole Huisman zet een hilarische buut neer als dansmarie(tje) en gooit zoals in haar jonge jaren en als teken van haar eeuwige jeugd, haar benen soepel over de rand van de tonne heen. “Vrogger kon ik de bene nog bie miezelf in de nekke leggen, tegenwoordig alleen nog moar bie een ander.” Sam de Vries vertelt over haar eerste stappen en ervaringen op het liefdespad sinds ze serieuze ‘sjoechel’ heeft. “Mensen ik ben van de markt af,” begint ze. Na afloop ontvangt ze bij haar aftocht door een dolenthousiaste zaal een lieve knuffel van oma Mia Reukers. Mark Ebbers is zoals altijd hilarisch. Heerlijk! Uiteraard komt zijn ‘eigen’ vertrouwde Zieuwent voorbij. “Als in de Werenfriduskerk in Zieuwent door de pastoor wordt gesproken over ‘broeders en zusters’ dan is dat geloofwaardig.” Chiara Monasso gunt de aanwezigen een heel bijzonder kijkje achter de schermen in ‘Danny’s autopaleis’ waarin ze onder meer een bijzonder knap in elkaar gezet kijkje op het Grolse horecagebeuren geeft. Joost & Martijn zijn even ‘dreuge’ als vanouds. Iedereen gaat er nog eens echt voor zitten bij dit sluitstuk van het gesproken woord. “Wi-j bunt twee linkerds wee rechter bunt.” Elke zaak zetten ze meesterlijk naar hun hand met als motto ‘Kort holl’n!, onderwijl anderhalve meter bier wegwerkend.

Ziel en zaligheid
Naast 6 topbuuts uiteraard ook zang, dans en muziek die het geheel completeren. Niet enkel als tussendoortjes, geenszins, maar op zichzelf staande acts van een zeer hoog niveau waar maandenlang ziel en zaligheid in is gelegd. Iedere keer weer even schattig zijn de Knunnekes dansmarietjes. Hun eerste stappen, hupjes en pasjes op het City-podium worden in een iets latere levensfase gevolgd door danspasjes en radslagen bij Bazooka en het Knunnekes Hofballet. Ook deze keer weer krijgen de drie dansgardes de handen op elkaar en volgen staande ovaties. Uiteraard mag het Dweilorkest der Knunnekes niet ontbreken de sfeer te verhogen. Ook deze keer ‘stimmung’, met in haar gelederen zelfs jonge aanwas om de toekomst te verzekeren. De Knolle laat zich niet alleen van zijn meest muzikale kant zien, maar levert tevens een bewonderenswaardig stukje muzikale acrobatiek af die de gehele zaal in vervoering brengt, met in de hoofdrol Thymo Smits die al zijn ledematen inzet om een muzikaal hoogstandje neer te zetten met zijn medemuzikanten.

‘Schlagerkoning’ Thomas Oesterholt mag zich uitleven in een onvervalst staaltje ‘Goud van oud’ met een reis door muzikale Knunnekescultuurgoed-hoogstandjes uit een ver verleden, live begeleid door een strak Buutorkest. Het dak gaat eraf bij het sluitstuk van de avond; Barend Soer. Hij staat voor het eerst op een groot podium in de spotlights en die pakt hij dan ook volledig. Zonder ‘meezingers’ deze keer maar zelf volledig live. Barend wordt op handen gedragen met een zaal aan zijn voeten. Eén groot feest waarbij velen het zitvlak van hun stoel gebruiken om op te dansen en luidkeels mee te brallen.

Helden
De echte helden van de avond zijn dan echter nog niet genoemd. Rob Porskamp, presentator van dienst deze avond, stelt ‘de kelners’ aan de zaal voor: “Jongens, de kelners hebt sportschone an.” De stappentellers van de bier- en wijn- en bitterballensjouwers zullen indrukwekkende afstanden weergeven, zo kan aangenomen worden. Prins Bas en Adjudant Koen zien zes avonden lang vanaf hun zetels dat het ‘AlderBAStend jofel’ was. Op naar de drie dolle dagen daverend Grolse carnaval. Grolle is er klaar voor en telt nu echt af. Nöhlemars!

 

Kaartverkoop Tweede Jeugd Zitting Tulpendinsdag
De TweedeJeugd Zitting op Tulpendinsdag zal als het ware een kleintje buutmiddag zijn. Tal van optredens van buutreedners, en volop zang en dans. Daarnaast is de onthulling van de nieuwe Tweede Jeugd hoogheden. Deze zeer populaire middag is bedoeld voor 55-plussers. Dit jaar zal een kaartverkoop plaatsvinden voor dit evenement, en wel aanstaande vrijdag 27 januari in City Lido. Van 18.00 tot 19.00 uur is de verkoop voor 65-plussers. Vanaf 19.00 uur zijn de 55-plussers aan de beurt. Kaarten kosten 5 euro per stuk. Hiervoor krijgt men naast entree tot de TweedeJeugd Zitting een muntje en met inbegrip van garderobe. Per persoon mogen maximaal vier kaarten gekocht worden, voor zowel zit- als sta plaatsen.

Nieuws